petak, 3. ožujka 2017.



Sastojci  12 osoba
Kora:
100 g Mak,samljeveni
100 g Kokosa
100 g Mljevenog badema
100 g Secera
8 Bjelanjaka
4 Zumanjka
Fil:
4 Zumanjka
500 ml Mlijeka
1 Vanila puding Dolcela
2 kasike Gussnel Dolcela (gustin)
100 g Secera
250 g Putera,sobna temperatura
1 Limun,sok
Vocni fil:
250 g Borivnica ili voca po zelji
100 g Dzema od borovnice, ili voca koje budete koristili
2 kasike Secera
2 kasike Gussnel Dolcela (gustin)
1 Limun,Sok
2 kasicice Zelatine
Glazura:
100 g Bijele cokolade
200 ml Slatko vrhnje Dolcela
25 ml Soka od limuna
25 ml Vode
1 kasicica Zelatine
Premazati:
400 ml slatkog vrhnja za šlag a mozete i slag pjene



Priprema
1.
U zdjelu staviti mak,kokos i mljeveni badem  i izmjesati.
2.
Posebno unutiti bjelanca sa secerom pa polako dodati jedno po jedno zumance.
3.
Dodati mix maka,kokosa i badema i izmjesati.
4.
Istresti smjesu u dvije tepsije oblozenim pek papirom.Ja sam koristila tepsije 33cm X 23cm X 5 cm (13x9x2 inch). Peci u zagrijanoj rerni od 170 C (350F) oko 15- 20 minuta zavisno od sporeta dok vam kore ne budu gotove. Ostaviti ih da se ohlade.
5.
U meduvremenu, u serpicu staviti borovnice i secer. U drugu casu umjesati limun sa gustinom i istresti u voce. Kuhati oko 5-10 minuta da se voce ukuha pa dodati razmuceni zelatin.Promjesati i ostaviti da se ohladi.Kad se odladi dodati dzem i izmjesati.Ako vam je jos uvijek vodeno dodajte jos jednu ili dvije kasike dzema. A ako vam je u drugu ruku suho tj.nema bas soka onda dodajte malo vode da dobijete malo tecni sos ili koristite zamrznuto voce.
6.
Isto tako pripremiti kremu.Umutiti zumanca sa 100 ml mlijeka,gustinom,pudingom i secerom. Staviti ostatak mlijeka da kuha.
7.
U kljucalo mlijeko dodati smjesu i mjesati nekoliko minuta da dobijete ujednacenu smjesu bez grudvica.Prekriti celofanom i ostaviti da se ohladi.
8.
Umutiti kremasto puter i dodati ohladenu puding kremu.Nakraju dodati sok od limuna i ujednaciti s kremom.
9.
Saviti jednu koru pa je premazati hladnim sosom od voca. Poravnati jednako po kori.
10.
Istresti puding kremu preko i ponovo izravnati.
11.
Staviti drugu koru preko kreme.
12.
Istopiti cokoladu s vrhnjem tj.ugrijati vrhnje pa preliti preko cokolade i izmjesati da se sva istopi.U jednu zdjelicu rastopiti zelatin u vodi i soku od limuna.Dodati u istopljenu cokoladu i promjesati.Ostaviti da se cokolada ohladi nekoliko minuta.
13.
Premazati cokoladom preko i ostaviti u frizider da se kolac skroz ohladi prije nego sto ga ukrasite sa slagom.
14.
Posluziti uz kaficu.
15.
p.s. Odlican za one koji su gluten free jer je bez brasna.


loading...
loading...

Istaknuti post

OVO JE NAJZDRAVIJE POVRĆE NA SVIJETU: Liječi pluća, tumore, zubobolju, opadanje kose…

O njenoj hranljivoj vrijednosti više nego dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine gvožđa od spanaća i više vitamina C od limun...

Ukupno prikaza stranice

Powered By Blogger
Pokreće Blogger.

Popularni postovi

Blog Archive

Translate

Popular Posts

Blog Archive