SASTOJCI
Tijesto
7-8 jaja
7-8 kasika secera
7-8 kasika brasna
Fil
3 jaja
2 stangle cokolad sa 70 % kakaa od 85 gr
250 gr margarina
200 gr secera
malo ruma
Glazura
100 gr cokolade sa 70 % kakaa
5 kasika ulja
PRIPREMA
Umutit bjelanca, dodati secer, zumanca i jos malo promutiti mikserom pa dodavati kasiku po kasiku brasna polako mijesajuci kasikom da masa ne splasne.
Peci 2 kore u plehu od rerne pa ih podijeliti na 3 dijela
Jaja umutit na pari sa secerom, dodati cokoladu i ostaviti da se prohladi. U hladan fil dodati umucen margarin
Cokoladu istopiti i dodati joj ulje pa ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi
Slagati kore i filovati a spolja takodje premazati filom i ostaviti da se malo stegne u frizideru pa preliti glazurom i obvezno cuvati u frizideru.
Ova glazura ima malo vise ulja nego obicno ali zbog toga ne puca u toku rezanja
POSLUZIVANJE
Prvi put sam kore rezala na pola i dobila siru ali nizu tortu a drugi put sam pravila kao po receptu i jos sa domacim jajima pa su kore malo zuce
Torta moze biti i okrugla kao na slici. U tom slucaju svaku koru posebno mutiti i peci i to od 1 jajeta, 1 kasike secera i brasna. Fil sam pravila od 5 jaja a ostalo povecala proporcionalno da bi imala malo vise fila za dekoraciju
Izvor:coolinarika.com
loading...