SASTOJCI
Za kore
8 belanaca
250 g šećera
50 g čokolade za kuvanje
50 g margarina
120 g brašna
2 dl mleka
Za fil
8 banana
8 žumanaca
5 dl mleka
100 g brašna
2 vanil-šećera
200 g šećera
250 g margarina
150 g čokolade za kuvanje
100 g mlevenih badema
3 kašike ulja
Za dekoraciju
4 banane
50 g čokolade
2 krem šlaga od čokolade
PRIPREMA
Kore
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 4 belanceta u čvrst sneg, postepeno dodavati 125 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno sjediniti 25 g čokolade za kuvanje i 25 g margarina, pa otopiti na pari.
3. Kada se otopljena smesa ohladi, dodati umućena belanca, 60 g brašna i polako promešati.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC 30 min. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, te je poprskati sa 1 dl mleka.
5. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru i poprskati je mlekom.
Fil
1. U manju šerpu sipati 4 dl mleka i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko, žumanca, šećer, vanil-šećer i brašno, pa sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje kako bi se zgusnulo.
3. Zatim skloniti sa ringle, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
4. U ohlađenu smesu dodati margarin i umutiti mikserom.
5. Pripremljen fil podeliti na dva dela, te u jedan deo dodati mlevene bademe i promešati.
Finalni postupak
1. Prvu koru premazati filom od badema i odozgo utisnuti banane uzdužno isečene na polovine.
2. Prekriti drugom korom, premazati filom od čokolade, pa ponovo utisnuti banane.
3. Krem šlag od čokolade pripremiti prema uputstvu sa kesice i njime premazati tortu. Odozgo poslagati banane i preliti ih otopljenom čokoladom.
loading...