nedjelja, 5. ožujka 2017.



Heljda- sjeme biljke Fagopyrum esculentum, porijeklom iz Azije. Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša. Također se koristi i haljdino brašno koje može imati tamniju ili svjetliju boju. Tamnije brašno ima više nutrijenata.

Sastojci za domaći bezglutenski hljeb:

jedna kesica kvasca ( ili svježi kvasac)
pola litra mlake vode
500 grama heljdinog brašna
kašičica soli
kašičica šećera
3 kašike maslinovog ulja



Priprema:

Sjediniti u većoj posudi heljdino brašno, kesicu kvasca, so i šećer. Izmiješati i dodati maslinovo ulje.

Postepeno dodavati toplu vodu i zamijesiti dobro da se masa lijepo sjedini. Nakon toga, tijesto pokriti krpom i ostaviti ga da nadođe oko pola sata do 40 minuta.

Zagrijati rernu na 250 stepeni, a u međuvremenu podmazati tepsiju i staviti tijesto u nju. Kad se rerna ugrije, staviti hljeb da se peče oko 45 minuta na 200 stepeni.

Savjet plus:

Gornji dio hljeba premazati sa malo maslinovog ulja kako bi korica bila ljepša i ukusnija.

Izvor: http://stanjeonline.info


loading...
loading...

Istaknuti post

OVO JE NAJZDRAVIJE POVRĆE NA SVIJETU: Liječi pluća, tumore, zubobolju, opadanje kose…

O njenoj hranljivoj vrijednosti više nego dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine gvožđa od spanaća i više vitamina C od limun...

Ukupno prikaza stranice

Powered By Blogger
Pokreće Blogger.

Popularni postovi

Blog Archive

Translate

Popular Posts

Blog Archive