četvrtak, 2. ožujka 2017.



Sastojci
700 g brašna
20 g kvasca
2 kom jaja
1 dl ulja
oko 4 dl mlijeka
1 kašikica soli
1 kašikica šećera
za premazati tijesto
100 g margarina (i još po zelji kisela pavlaka ili krem sir, ili …)
za premazati pogaču
1 kom zumance
susam



Priprema
1.
Brašno sipati u posudu, u sredini napraviti udubljenje i sipati kvasac i šećer, preliti sa malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadodje.Kad je kvasac nadošao sipati so, ulje, jaja i sa mlakim mlijekom zamijesiti tijesto(mlijeko sipati postepeno i po potrebi).Pobrašniti radnu površinu, tijesto premijesiti da se napravi glatka kugla, vratiti ga u posudu, premazati uljem i ostaviti da nadodje.
2.
Nadošlo tijesto istresti na radnu površinu, razviti ga u dugačak pravougaonik oko 8o cm duzine, a širina koliko moze da tijesto bude što tanje.
3.
Tijesto premazati omekšalim margarinom.Premazati po zelji, kiselom pavlakom ili krem sirom ili po vlastitom izboru.
4.
Saviti u rolat po duzoj strani pravougaonika.
5.
Odrezati sa jedne strane komad duzine 5-6 cm i staviti uspravno na sredinu kalupa.Rolat staviti u kalup, tako da ima jednako prostora od ivica kalupa i središnjeg dijela, krajeve pažljivo sastaviti. Ostaviti da tijesto dobro naraste.
6.
Premazati zumancetom, zarezati tijesto (ja sam kuhinjskim makazama) oko 1 cm duboko, posuti susamom, ostaviti još malo da stoji i peći u zagrijanoj rerni na 200 C.
7.
Tepsija u kojoj sam pekla 26 cm ili malo manja, veća nikako.
Izvor:http://www.coolinarika.com


loading...
loading...

Istaknuti post

OVO JE NAJZDRAVIJE POVRĆE NA SVIJETU: Liječi pluća, tumore, zubobolju, opadanje kose…

O njenoj hranljivoj vrijednosti više nego dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine gvožđa od spanaća i više vitamina C od limun...

Ukupno prikaza stranice

Powered By Blogger
Pokreće Blogger.

Popularni postovi

Blog Archive

Translate

Popular Posts

Blog Archive