ponedjeljak, 17. travnja 2017.



Tokom života ste probali mnoge dijete, ali je princip za svaku uglavnom bio isti: jedite što više voća i povrća, unosite što manje šećer i masti, vježbajte i smanjite količinu obroka. Isti je slučaj i sa dijetom bez glutena

Izgleda da dijeta bez glutena zaista može biti dobra za vaše zdravlje, ali ne zbog toga što je gluten loš. Istina je potpuno drugačija.

Koliko se ljudi opredijelilo za dijetu bez glutena, neko bi pomislio da je broj oboljelih od celijačne bolesti porastao. Međutim, samo 1% ljudi pati od ove bolesti, a neki smatraju da je “osjetljivost na gluten” u stvari izmišljena, piše “Fokuzz“…

Asistent sa Univerziteta Džejms Medison, Alan Levinovic, tvrdi da je razlog zbog kojeg se većina ljudi osjeća bolje nakon izacivanja glutena iz ishrane zapravo ima najmanje veze sa štetnošću samog glutena.



U svojoj knjizi “The Gluten Lie” Levinovic intervjuiše Pitera Gibsona, direktora gastroenterologija na Monaš Univerzitetu, gdje su došli do jednog šokantnog saznanja.

Gibson je bio dio studije koja je 2013. godine kojom se zaključilo da “netrpeljivost” na gluten ne postoji, a sada smatra da promjena ishrane, a ne manjak glutena, pozitivno utiče na zdravlje ljudi.

“Primijetio sam ovo mnogo puta, čak i kod članova porodice“, rekao je Gibson Levinovicu.

“Sami su zaključili da jedu previše brze i nezdrave hrane.Pročitali su razne stvari o glutenu, a nakon toga počeli da kupuju svježe voće i povrće i da se mnogo zdravije hrane. Kada riješte da izbacite gluten, automatski isključujete i mnogo nezdrave hrane iz upotrebe. Svaliti svu krivicu na gluten je jednostavno. Rijetko ko želi da prizna da je živio nezdravim životom“, kaže Gibson.

Ovu tvrdnju će mnogi teško prihvatiti.

“Kada je riječ o osjetljivosti na hranu, ljudi nevjerovatno često sami sebi postavljaju dijagnoze“, napisao je Levinovic u svojoj knjizi.

“Niko ne želi da pomisi da su prednosti koje ljudi osjete kada jedu hranu bez glutena na psihičkoj bazi. Ljudi često ne prave raziku između zdrave i nezdrave hrane, čak često i ne pamte šta su i kada jeli.”

Ukoliko ste zabrinuti da možda imate celijaličnu bolest ili neki drugi problem sa hranom, najbolje bi bilo da se obratite doktoru, prije nego što sami dođete do bilo kakvih zaljučaka!

Haber.ba


loading...

Related Posts:

  • BRZI KREMASTI KEKS KOLAČ Potrebno: 1 l mlijeka 12 žlica gustina 8 žlica šećera 2 vanilin šećera 25 dag margarina ili maslaca 1/2 l slatkog vrhnja za šlag 30 dag čokolade za kuhanje I još: kutija pettit beure keksa (adsbygoogle = window.adsbyg… Read More
  • Evo zašto bi trebalo da ostavite novčić u zamrzivač, UVIJEK prije nego što krenete na put… GENIJALNO!! Da li ste ikada doći sa poslija ili sa dužeg putovanja i primjetili da vaši digitalni satovi pokazuju pogrešno vrijeme? “Sigurno nije bilo nestanka struje!” pomislićete. Čak iako je bilo, nikako ne možete znati koliko dug… Read More
  • Moskva šnit torta Sastojci za kore 2x : 8 kom belanaca {ako su jaja malena onda stavite 9} 8 kasika secer 10 kasika mleveni orasi 3 kasike peceni pa mleveni lesnjaci 1 kasika brasno za fil : 16 kom zumanaca 16 kasika secer u prahu 250ml ml… Read More
  • Originalna Schwarzwälder(svarcvelder) torta Sastojci BISKVIT 140 gr tamne cokolade 75 gr maslaca ili margarina 6 jaja 180 gr secera 100 gr brasna 50 gr gustina 2 male zlicice praska za pecivo FILA 1 2 tegle visanja 500 ml soka od visanja 4 velike zlice gustina 3 ve… Read More
  • TIJESTO ZA PALAČINKE….. SVE PO 4 ! Ove palačinke budu fino meke i nisu ni malo masne ni gumene kada se zargizu.filujte ih po želji….. SASTOJCI tijesto za palačinke 4 jaja 400 gr. brašna 4 dcl. mlijeka 4 dcl. kisele-mineralne vode 4 kašike ulja malo soli 1… Read More
loading...

Istaknuti post

OVO JE NAJZDRAVIJE POVRĆE NA SVIJETU: Liječi pluća, tumore, zubobolju, opadanje kose…

O njenoj hranljivoj vrijednosti više nego dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine gvožđa od spanaća i više vitamina C od limun...

Ukupno prikaza stranice

15,571,111
Powered By Blogger
Pokreće Blogger.

Popularni postovi

Blog Archive

Translate

Popular Posts

Blog Archive