ponedjeljak, 27. ožujka 2017.



Od svih kolaca koje sam spremala sa makom do sad ovo je moj najbolji i definitivno najomiljeniji kolac koji mi se svidio odmah nakon prvog zalogaja

SASTOJCI
Biskvit
180 g brasna
1 prasak za pecivo
130 g secera
1 vanilin secer
4 jaja (220 g)
180 g maslaca
150 g kiselog vrhnja
150 g mljevenog maka

Vanila krema
600 ml mljeka
1 kesica vanila pudinga
100 g secera,1 vanilin secer
30 g griza
140 g butera

Glazura
150 g cokolade
2 velike zlice ulja
i jos 100-150 g buter keksa
50 ml soka od narandze za prskanje tjesta (moze i drugi po zelji)



PRIPREMA
Pripremiti kalup (dublji 25x30 cm)oblozen sa papirom za pecenje.Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 180°C
U dubljoj posudi maslac i secer pjenasto izmjesati toliko dugo da smjesa postane fina i pjenasta.

Sad dodavati jaja (ali ne sve odjednom,jedno po jedno cjelo vrjeme mjesati mikserom na najacoj brzini).
Kad ste dodali sva jaja sad dodati vrhnje i na samom kraju brasno pomjesano sa makom,praskom za pecivom i vanilinim secerom.Mjesati sad samo toliko da se svi sastojci fino sjedine.
Izruciti smjesu u pleh i peci 30-35 minuta (proba cackalicom).

Kad se ispece biskvit izbosti ga na vise mjesta sa cackalicom i porskati sa sokom (ako vise volite mozete porskati sa istom kolicinom zagrijanog mljeka) te sad poceti spremati kremu:
Mljeku dodati secer,puding prah,vanilin secer i zicom dobro izmjesati (dok je hladno jos) dodati tome sitno nasjecen buter i staviti na stednjak te kuhati cjelo vrjeme zicom mjesati ne na jakoj vatri.
Kad pocne da se zagrijava dodati griz i kuhati dok se pocne fino zgusnjavati,pojavljivati mjehurici.

Maci kremu sa stednjaka i odmah je jos vrelu usuti u pleh preko kore.
Odmah raspodjeliti preko buter kekse i premazati sa cokoladnom glazurom koju ste zajedno sa uljem istopili iznad pare.

Izovr;http://www.coolinarika.com/


loading...
loading...

Istaknuti post

OVO JE NAJZDRAVIJE POVRĆE NA SVIJETU: Liječi pluća, tumore, zubobolju, opadanje kose…

O njenoj hranljivoj vrijednosti više nego dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine gvožđa od spanaća i više vitamina C od limun...

Ukupno prikaza stranice

Powered By Blogger
Pokreće Blogger.

Popularni postovi

Blog Archive

Translate

Popular Posts

Blog Archive