ponedjeljak, 20. veljače 2017.



Sastojci

Za biskvit
8 kom bjelanaca
8 kašika šećera u prahu
8 kašika Glatkog brašna Podravka
1 kom Prašak za pecivo Docela
za preliti pečeni biskvit
1,5 dl hladnog mlijeka

za fil
7 dl mlijeka
8 kom žumanaca
5 kašika šećera
9 kašika brašna
1 kom Vanilin šećera Dolcela
200 g margarina
100 g šećera u prahu
2 dl slatke pavlake za šlag

još
2 kom šlaga u prahu
2 kom šlag kreme sa okusom vanilije ili
sl. pavlake
po potrebi hladnog mlijeka



Priprema
1. Odvojiti bjelanca od žumanaca pa ih umutiti u čvrst snijeg,dodati šećer u prahu pa
mutiti da se šećer istopi
2. pomiješati brašno i prašak za pecivo pa polako, kašikom umiješati u umućena bjelanca,
masa mora ostati čvrsta i vazdušasta
3. smjesu sipati u pleh 35×35 cm. premazan uljem, i poravnati je
4. peći na 180 C da blago porumeni 15-ak minuta
vruć biskvit preliti hladnim mlijekom i ostaviti da se ohladi
5. Za kremu u malo hladnog mlijeka umutiti žumanca, sipati brašno i umutiti, dodati još
mlijeka da smjesa bude rijetka. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati
smjesu od žumanaca i brzo miješati dok se ne zgusne, ostaviti da se ohladi, povremeno
promiješati
Umutiti slatku pavlaku i ostaviti sa strane, umutiti margarin i šećer u prahu, zatim
umutiti ohlađenu kremu pa dodavati po malo u margarin i mutiti da se sve sjedini,
dodati i umućenu slatku pavlaku pa mutiti da krema postane sjajna i glatka
6. Ohlađen biskvit premazati kremom.
Umutiti šlag i šlag kremu sa mlijekom i premazati preko fila. po želji posuti kakaom
7. Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći
loading...
loading...

Istaknuti post

OVO JE NAJZDRAVIJE POVRĆE NA SVIJETU: Liječi pluća, tumore, zubobolju, opadanje kose…

O njenoj hranljivoj vrijednosti više nego dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine gvožđa od spanaća i više vitamina C od limun...

Ukupno prikaza stranice

Powered By Blogger
Pokreće Blogger.

Popularni postovi

Blog Archive

Translate

Popular Posts

Blog Archive