subota, 1. travnja 2017.



Sastojci za koru:
6 bjelanjaka
300 grama šećera
1 kašika sirćeta
Za fil:
6 žumanjaka
250 grama šećera
1 kesica vanilija šećera
6 kašika oštrog brašna
40 grama gustina
5 dcl mlijeka
250 grama maslaca
300 g malina ili jagoda
500 ml vrhnja za šlag
1 šlag fix



Način pripreme-Kora:
Umutite bjelanjke, postepeno im dodavati šećer uz stalno mućenje, umiješati sirće i masu sipati u pravougaoni pleh ili tepsiju koju ili premažete maslacem ili stavite papir za pečenje.
Pecite u zagrijanoj rerni oko sat vremena na 150°S.
Fil:
U šerpu sipati 4 dl mleka i staviti da prokuha.
Izmiksati žumanjke sa šećerom, dodati vaniliju šećer, brašno i gustin i sve sjediniti sa preostalim mlijekom. Smjesu sipati u proključalo mlijeko i skuhati kao puding. Fil ostaviti da se potpuno ohladi i dodati ga u umućen maslac.
Koru premazati sa pola fila, preko staviti jagode koje isjeckate na kockice, na to stavite drugu polovinu fila. Umutite šlag sa jednim šlag fixom i nanesite ga preko fila. Kolač ukrasite sa jagodama po želji.
Izvor: Fodolina, samo je tamo bio kolač sa malinama,čim ih bude ponavljam kolač.
Prijatno!


loading...
loading...

Istaknuti post

OVO JE NAJZDRAVIJE POVRĆE NA SVIJETU: Liječi pluća, tumore, zubobolju, opadanje kose…

O njenoj hranljivoj vrijednosti više nego dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine gvožđa od spanaća i više vitamina C od limun...

Ukupno prikaza stranice

Powered By Blogger
Pokreće Blogger.

Popularni postovi

Blog Archive

Translate

Popular Posts

Blog Archive